Op vrijdag 19 januari heeft de tweede netwerkdag van het seizoen 2017-2018 plaatsgevonden.
Met dank aan ons mede-netwerklid Tanja van der Bent heeft Stefan Meijssen van Yob een voorlichting gegeven over de nieuwe Europese Privacy per 25 mei 2018. Eén van de aandachtspunten is dat de cliënt nadrukkelijk toestemming moet geven voor het delen van informatie met derden. Ook worden er eisen gesteld aan de manier waarop gegevens opgeslagen mogen worden. Yob services heeft een online portaal ontwikkeld, waarbinnen de veiligheid van de manier waarop gegevens van cliënten wordt opgeslagen volgens de nieuwe wetgeving gegarandeerd is.
Tijdens het tweede deel van de netwerkdag is casuïstiek besproken onder leiding van Emiel van Doorn. De volgende drie eye-openers kwamen naar voren:
1. Leeg hoofd
Om een casus binnen het concept Mediërend Leren te bespreken is het nodig om het hoofd leeg te houden en te pingpongen. Om het hoofd leeg te houden is het de kunst het verhaal en de emotie van de ander te ontvangen, maar er (als mediator) geen deel van te worden.
2. Zelfreflectie
Na het sluiten van de casus start bij de gemedieerde de zelfreflectie. Dit is het hoogst haalbare om verder te komen in je ontwikkeling.
3. Gezien worden
Het zien van de ander is altijd in interactie. Dus iemand kan, in interactie, de mediator nooit teruggeven dat hij je niet ziet. Hijzelf kan de interactiestroom op slot zetten en blokkeren. Hij komt niet tot zelfreflectie. Hij legt, door de ander aan te rekenen dat hij je niet ziet, de verantwoordelijkheid bij de mediator, terwijl het een emotioneel proces van hemzelf is.
|